Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowy śmietanowiec"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 69
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 62
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 69
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 62
Składniki
Krem: śmietanę mocno podgrzej, rozpuść w niej białą czekoladę. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, ostrożnie połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Porcjami domieszaj do masy jajecznej. Przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 45 minut w 180°C.
Jabłka umyj, osusz, pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Zalej winem. Gotuj 2-3 minuty. Wystudź w winnej zalewie. Czekoladową śmietanę ubij na sztywno. Biszkopt rozetnij na dwa blaty. Spodni ułóż w formie, przykryj plasterkami jabłek, 1/2 kremu śmietanowego i drugim blatem. Boki i wierzch ciasta posmaruj resztą kremu śmietanowego. Przed podaniem schłodź.
Bitą śmietanę o idealnej konsystencji przygotujemy z mocno schłodzonej śmietany kremówki. Ważne, by jej nie „przebić”, czyli nie ubijać za długo – wtedy może się zwarzyć lub powstanie z niej masło. A smak? Oto, jak go ulepszyć!
•Do słodzenia polecamy cukier puder, płynny miód, syrop klonowy.
•Płynną śmietanę mieszamy z sokiem cytrynowym lub pomarańczowym (na 250 ml śmietany – 1 łyżeczka soku) i ubijamy na sztywno.
•Ubitą śmietanę łączymy z 1 łyżeczką kawy (np. espresso) lub likieru.
•Pod koniec miksowania dodajemy (zamiast barwnika spożywczego!) syrop z malin czy jagód – taka zdrowa kolorowa śmietana doskonale nadaje się do przełożenia tortu dla dzieci.Źródło: Naj