Czekoladowy sernik

Czekoladowy sernik
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Sernik najpyszniejszy jest drugiego dnia.

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • półtorej szklanki mąki
  • 250g margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • oraz wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. Ciasto : margarynę roztapiamy, dodajemy pół szklanki wody, kakao i cukier. Zagotowujemy i energicznie mieszamy by nie było grudek. Studzimy, po czym dodajemy 4 żółtka i dalej mieszamy. Odlewamy pół szklanki tak przygotowanej polewy. Resztę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i ubitymi białkami. 3/4 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


  2. Masa: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy twaróg i budyń raz pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy.

    Na ciasto wykładamy masę serową a na nią resztę ciasta.
    Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu polewamy pozostałą polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

    Smacznego :)

Składniki
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • półtorej szklanki mąki
  • 250g margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • oraz wiórki kokosowe
Składniki