Czekoladowy Najprostszy Tort, i wariacje...

Czekoladowy Najprostszy Tort, i wariacje...
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
proste, pyszne, uzależniające;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuścić czekoladę i ostudzić do temp. pokojowej. Utrzeć miękkie masło na pianę, nadal miksując, dodawać stopniowo cukier, żółtka, potem czekoladę, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  2. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.

  3. Nagrzać piekarnik do temp. 170 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 45-60 minut. Po 45 min. sprawdzić ciasto patyczkiem, czy jest upieczone.

  4. Wyjąć ciasto z piekarnika. Rozpuścić dżem pomarańczowy, zmiksować i jeszcze gorącym polać przestudzone ciasto.

  5. A jeśli chcemy trochę urozmaicić, przekrajmy ostrożnie ciasto na pół, smarujemy dżemem (kwaskowym) np. wiśniowym, potem nakładamy ubitą śmietanę, a na wierzch polewa... jak kto woli... Moja wersja na zdjęciu...

  6. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 23 marca 2013
Musi być pyszne , mnóstwo czekolady i bita śmietana - co tu dużo pisać - po prostu palce lizać , zabieram do... Czytaj całość »
Musi być pyszne , mnóstwo czekolady i bita śmietana - co tu dużo pisać - po prostu palce lizać , zabieram do zrobienia :)) i najwyższa ocena.
Barbarelka36 23 marca 2013
Dziękuję, polecam... niebo w gębie;) Wesołych Świąt!
P.S. Babka Majonezowa... polecam wypróbować mój przepis:)
Składniki
Składniki