Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wielbicieli czekolady...
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 58
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 101
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 38
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 58
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 101
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 38
Składniki
Biszkopt : Ubić jajka z cukrem na puszystą pianę.Dodać mąkę, kako,orzechy i proszek do pieczenia.Zmiksować i przelać ciasto do przygotowanej tortownicy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika ( 190-200 ) i piec 45-50 min.Po upieczeniu i przestudzeniu zdjąć obręcz i obciąć brzeg ciasta ok 0,5 cm.Założyć ponownie obręcz tortownicy i układać pionowo batoniki. Ja miałam Duplo,ale można wykorzystać każde inne. Pianka: W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i odstawić do przestudzenia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody. Do wysokiego naczynia wlać śmietanę i ubić z cukrem pudrem ok 3 min.Dodać lekko przestudzoną czekoladę i żelatynę,dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Ja nasączyłam biszkopt herbatą(1/4) z Finlandią SPICES (1/4).Alkohol ma cynamonowo - orzechowy aromat. Na biszkopt należy przelać piankę i posypać drażami. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. SMACZNEGO
Mój synek nie przepada za słodyczami :-) więc troszkę nam się nazbierało różnych słodkości... Postanowiłam je wykorzystać w taki właśnie szczególny sposób ! Zobaczyłam gdzieś w internecie podobny torcik i oto efekt ;-)