czekoladowo-czekoladowy tort z wiśniami

czekoladowo-czekoladowy tort z wiśniami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Klasyczny tort czekoladowy z kremem kakaowym i konfiturą czekoladowo-wiśniową.

Składniki

  • Na biszkopt: 4 duże jaja
  • 160 ml cukru
  • 160 ml mąki tortowej pszennej
  • 75 ml kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na poncz: pół szklanki mocnej herbaty
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki whisky/whiskey
  • Na krem: pół litra kremówki
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 125 ml cukru pudru
  • 75 ml kakao
  • Na konfiturę: 2 łyżki kakao
  • gorzka czekolada /tabliczka/
  • konfitura wiśniowa /u mnie domowa/
  • Do dekoracji: 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. PONCZ:
    Zaparzam herbatę. Mocną. Dodaję sok z cytryny. Studzę. Mieszam z alkoholem.

  2. BISZKOPT:
    Przesiewam mąką, kakao i proszek do pieczenia. Oddzielam białka od jajek. Ubijam białka na sztywną pianę. Powoli dodaję cukier, żółtka - nadal ubijając. Dosypuję kakaową mąkę i mieszam delikatnie szpatułą. Tortownicę wykładam papierem /wycinam nożyczkami kształt dna i pierścień osobno, żeby nie było zagnieceń/. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza i piekę około 30-40 minut. Do suchego patyczka. Biszkopt studzę. Wyjmuję z formy i kroję na 3 części.

  3. KREM /przygotowuję w trakcie pieczenia biszkoptu/:
    Ubijam schłodzoną dobrze kremówkę. Dodaję cukier przesiany z kakao, ciągle ubijając. Wsypuję śmietan-fix, miksuję do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Wkładam krem do lodówki.

  4. KONFITURA:
    Na patelni rozgrzewam konfiturę wiśniową. Dodaję kakao i połamaną czekoladę. Rozpuszczam - do uzyskania jednolitej masy. Studzę.

  5. Pierwszą warstwę biszkoptu nasączam delikatnie ponczem /musi stanowić solidną podstawę/. Nakładam krem i warstwę konfitury czekowiśniowej. Powtarzam czynność z kolejnymi warstwami, nasączając wyższe partie biszkoptu trochę mocniej. Wyrównuję warstwy i boki. Wkładamy do lodówki.

  6. DEKORACJA:
    Do dekoracji wykorzystuję kafelek, który trzymam na takie okazje w zamrażalniku.

    Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Delikatnie studzę – tak, żeby czekolada nie była gorąca, ale wciąż miała kremistą konsystencję. Przygotowuję tort.

    Wylewam partiami czekoladę na zmrożony kafelek. Rozsmarowuję szpatułą i czekam aż lekko zastygnie - musi być ciągle elastyczna. Trwa to chwilę, moment. Zdejmuję płat czekoladowy z kafelka i okładam tort. Czynność powtarzam tak długo, aż płaty okolą cały tort.

    Na wierzchu układam róże. Oprószam cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (5)

Ewaaa 12 kwietnia 2014
tort wygląda bardzo wytwornie, patent z kafelkiem świetny !
Konto usunięte 13 kwietnia 2014
Ale cudo, aż szkoda go jeść.Te róże to świeże? tzn.żywe?
marysia11082 13 kwietnia 2014
Piękny
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na biszkopt: 4 duże jaja
  • 160 ml cukru
  • 160 ml mąki tortowej pszennej
  • 75 ml kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na poncz: pół szklanki mocnej herbaty
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki whisky/whiskey
  • Na krem: pół litra kremówki
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 125 ml cukru pudru
  • 75 ml kakao
  • Na konfiturę: 2 łyżki kakao
  • gorzka czekolada /tabliczka/
  • konfitura wiśniowa /u mnie domowa/
  • Do dekoracji: 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Składniki