Czekoladowiec na maślance z masą budyniową

Czekoladowiec na maślance z masą budyniową
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Pyszne, szybkie w wykonaniu ciasto z masą budyniową, idealnie nadające się do kawki .

Składniki

  • Biszkopt: -3 szklanki mąki ryżowej
  • 2 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżko kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • słodzik (u mnie 3 łyżki erytrytolu )
  • Masa: - 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego
  • 3 szklanki mleka do ugotowania budyniu
  • pół opakowania galaretki np. cytrynowej
  • Krem: - 1 śmietanka 30%
  • 1 saszetka fix śmietany
  • dodatki na wierzch wedle uznania (u mnie orzechy włoskie, polewa kakaowa)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na biszkopt miksujemy do połączenia składników (maślanka musi być w temp. pokojowej). Tortownicę ( 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy 40 min 180 stopni.

  2. Budynie gotujemy według przepisu, dodając do niego galaretkę.

  3. Ostudzony biszkopt przekrajmy na pół i przekładamy masą budyniową.

  4. Śmietankę miksujemy, dosypujemy fix i ubijamy do postania gęstej masy wygodnej do rozsmarowania. Smarujemy nią brzegi oraz wierch ciasta. Wedle uznania przyozdabiamy. Chowamy do lodówki najlepiej na noc.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 29 stycznia 2018
Ale pyszne ciacho, mniami :D
Biorę na rano, bo teraz ... trzeba dbać, o linię ;)
Kasiek189 29 stycznia 2018
na rano, obiad i podwieczorek :D
Nevermore 29 stycznia 2018
Może i tak być, ale taką rozkosz trzeba odpowiednio dawkować ;)
Składniki
  • Biszkopt: -3 szklanki mąki ryżowej
  • 2 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżko kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • słodzik (u mnie 3 łyżki erytrytolu )
  • Masa: - 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego
  • 3 szklanki mleka do ugotowania budyniu
  • pół opakowania galaretki np. cytrynowej
  • Krem: - 1 śmietanka 30%
  • 1 saszetka fix śmietany
  • dodatki na wierzch wedle uznania (u mnie orzechy włoskie, polewa kakaowa)
Składniki