Czekoladowe z gruszką i kawową pianką

Czekoladowe z gruszką i kawową pianką
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Myślę że i Wy będziecie zadowoleni z tego czekoladowego ciasta. Jest tam wszystko, lekko wilgotne ciasto, owoce , galaretka i kawowa bita śmietana. Całość świetnie współgra i zadowala wszystkie podniebienia . Ciasto uwieńczone suszonymi gruszkami.

Składniki

  • Ciasto : mąka 125 g
  • kakao 20 g
  • cukier puder 100 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • miękka margaryna 60 g
  • mleko 95-100 ml
  • śmietana 18 % 60 ml
  • 3/4 małego jajka
  • sól szczypta
  • Galaretka z gruszkami : 2-3 gruszki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego + 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 galaretka ( 77 g )
  • Kawowa pianka : śmietana 30 % 200 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • 1 mix do śmietany ( 13 g )
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
  • Dekoracja: suszone gruszki

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą.

    Ciasto.
    Suche składniki. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i pudrem.
    Mokre składniki. Mleko połączyć ze śmietaną i jajkiem.
    Miękką margarynę krótko zmiksować, dodać suche i mokre składniki, krótko miksować do połączenia się składników.
    Ciasto piec w 180 C około 30 minut. Sprawdzajmy w piekarniku, bo ciasto jest ciemne. Ostudzić.

    Gruszki i galaretka.
    Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 2-3 cm kostkę.
    Zagotować 250-300 ml wody , dodać cukry, wymieszać.
    Włożyć kawałki gruszek i gotować aż lekko zmiękną.
    Potem wyjmujemy owoce i schładzamy w lodówce.
    Pozostały kompot gruszkowy dopełniamy wodą do 500 ml, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę.
    Odstawiamy do częściowego stężenia.
    Z ciasta odcinamy wierzch, wyrównując powierzchnię.
    Wkładamy do blaszki lub zakładamy obręcz, nakładamy kawałki gruszek i lekko stężałą galaretkę.
    Schładzamy w lodówce.


  2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy puder,kawę, mix i jeszcze chwilę ubijamy.
    Śmietanę przekładamy do worka cukierniczego.
    Pokrojone kawałki ciasta szprycujemy śmietaną bezpośrednio przed podaniem.
    Dekorujemy kolorowymi suszonymi gruszkami.

    Suszenie gruszek.
    Gotujemy wodę z cukrem , dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości.
    Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki 1-1,5 mm.
    Wybierzmy owoce mniej dojrzałe.
    Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut.
    Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc.
    Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą.
    Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C.

Komentarze do przepisu (11)

Nevermore 09 sierpnia
Biorę dla mojej Lwicy dziś urodzonej, choć wiem że sam zjem hehehe.
Pycha, nie ma to jak taka słodycz przy... Czytaj całość »
Biorę dla mojej Lwicy dziś urodzonej, choć wiem że sam zjem hehehe.
Pycha, nie ma to jak taka słodycz przy okazji dwóch urodzin ;p
KulinarnaChwila 12 sierpnia
Pyszotka:))
konhambos 29 sierpnia
Cudownie wyglada!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto : mąka 125 g
  • kakao 20 g
  • cukier puder 100 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • miękka margaryna 60 g
  • mleko 95-100 ml
  • śmietana 18 % 60 ml
  • 3/4 małego jajka
  • sól szczypta
  • Galaretka z gruszkami : 2-3 gruszki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego + 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 galaretka ( 77 g )
  • Kawowa pianka : śmietana 30 % 200 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • 1 mix do śmietany ( 13 g )
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
  • Dekoracja: suszone gruszki
Składniki