Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślę że i Wy będziecie zadowoleni z tego czekoladowego ciasta. Jest tam wszystko, lekko wilgotne ciasto, owoce , galaretka i kawowa bita śmietana. Całość świetnie współgra i zadowala wszystkie podniebienia . Ciasto uwieńczone suszonymi gruszkami.
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 105
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 765
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 854
Polecam.
Odsłon: 599
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 105
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 765
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 854
Polecam.
Odsłon: 599
Składniki
Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą. Ciasto. Suche składniki. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i pudrem. Mokre składniki. Mleko połączyć ze śmietaną i jajkiem. Miękką margarynę krótko zmiksować, dodać suche i mokre składniki, krótko miksować do połączenia się składników. Ciasto piec w 180 C około 30 minut. Sprawdzajmy w piekarniku, bo ciasto jest ciemne. Ostudzić. Gruszki i galaretka. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 2-3 cm kostkę. Zagotować 250-300 ml wody , dodać cukry, wymieszać. Włożyć kawałki gruszek i gotować aż lekko zmiękną. Potem wyjmujemy owoce i schładzamy w lodówce. Pozostały kompot gruszkowy dopełniamy wodą do 500 ml, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę. Odstawiamy do częściowego stężenia. Z ciasta odcinamy wierzch, wyrównując powierzchnię. Wkładamy do blaszki lub zakładamy obręcz, nakładamy kawałki gruszek i lekko stężałą galaretkę. Schładzamy w lodówce.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy puder,kawę, mix i jeszcze chwilę ubijamy. Śmietanę przekładamy do worka cukierniczego. Pokrojone kawałki ciasta szprycujemy śmietaną bezpośrednio przed podaniem. Dekorujemy kolorowymi suszonymi gruszkami. Suszenie gruszek. Gotujemy wodę z cukrem , dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości. Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki 1-1,5 mm. Wybierzmy owoce mniej dojrzałe. Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut. Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc. Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą. Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C.