Czekoladowe trufle z mascarpone

Czekoladowe trufle z mascarpone
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Szaffranka
Miękkie trufle z serka mascarpone, mlecznej czekolady i ekspandowanej kaszy jaglanej, otulone delikatnym pyłkiem ciasteczkowym. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g kaszy jaglanej ekspandowanej
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego
  • 3 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 opakowanie herbatników kakaowych (10 szt.)

Przygotowanie

  1. Czekoladę pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia. Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać łyżką z chłodną ale płynną jeszcze czekoladą. Następnie dodać kaszę jaglaną, spirytus i ekstrakt migdałowy. Masę wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała i dało się formować z niej trufle. Ze schłodzonej masy formować małe kulki o średnicy ok. 3cm i wkładać je pojedynczo do miseczki z pokruszonymi w pył herbatnikami kakaowymi. Potrząsając miską, obtoczyć wszystkie kulki. Trufle przechowywać w lodówce. Z podanej proporcji wychodzi ok. 25 trufli.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 20 listopada 2017
Super ciasteczka :) Ale jak tu tak, o tej porze takie cuda jeść ;)
Szaffranka 21 listopada 2017
Dziękuję i zachęcam jednak do skosztowania :D
Konto usunięte 21 listopada 2017
Ale świetne ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g kaszy jaglanej ekspandowanej
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego
  • 3 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 opakowanie herbatników kakaowych (10 szt.)
Składniki