Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowe trufle"
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 297
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 147
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 513
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 297
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 147
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 513
Składniki
Śmietankę kremówkę, miód i cukier waniliowy podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i połamane na mniejsze kawałki obydwie czekolady.
Mieszamy do rozpuszczenia czekolad, wlewamy alkohol. Masę odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia formujemy kulki zmoczonymi w zimnej wodzie rękami, obtaczamy w wiórkach kokosowych (można także dekorować kolorowymi posypkami, kakao, siekanymi migdałami czy mielonymi orzechami włoskimi). Odstawiamy w zimne miejsce, żeby trufle stężały.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej sztuki około 0,70 zł
Wartość odżywcza 100 g 458 kcal Białko 5,4 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 63 gŹródło: Rewia