Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowe paluchy"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 18
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 103
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 91
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 18
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 103
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 91
Składniki
W garnku zagotuj wodę z margaryną. Wsyp mąkę. Mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdejmij ją wtedy z ognia. Wystudź.
Do zimnej masy ptysiowej domieszaj kolejno jajka. Wsyp proszek do pieczenia i utrzyj mikserem na jednolite, gładkie ciasto.
Blachę wyłóż pergaminem. Wyciśnij na nią 12 cienkich, podłużnych ciastek. Piecz je ok. 15 minut w temp. 200°C, a potem jeszcze 10 minut w temp. 180°C. Wystudź. Każde ciastko przekrój wzdłuż.
Czekoladę stop, wystudź. Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń. Wystudź go, utrzyj z masłem i czekoladą. Eklerki przełóż kremem wyciskanym przez szprycę.
Polewę z gorzkiej czekolady stop, wymieszaj z wiśniówką, oblej nią ciastka. Udekoruj je paseczkami ze stopionej białej polewy czekoladowej.Źródło: Naj