Czekoladowe naleśniki

Czekoladowe naleśniki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Idealna propozycja na lekki deser. Naleśniki serwowane na zimno z twarogiem będą świetnym pomysłem na ciepłe dni.

Składniki

  • 200g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kakao, cukier i szczyptę soli.

  2. Do sypkich składników wlewamy powoli mleko jednocześnie mieszając energicznie rózgą, wbijamy jajka i wlewamy roztopione masło. Składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

  3. Ciasto odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie ciasto i możemy smażyć naleśniki

  4. Dzięki dodaniu masła bezpośrednio do ciasta nie będziemy musieli natłuszczać patelni a naleśniki nie będę do niej przywierać. Z podanej ilości składników uzyskamy mniej więcej 13 naleśników o średnicy ok. 20cm.

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 28 kwietnia 2021
Pyszne:)
Składniki
  • 200g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
Składniki