Czekoladowe muffiny z kremem kokosowym

Czekoladowe muffiny z kremem kokosowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: tunaCooking
Czekoladowe ciasto z kawałkami czekolady dobrze komponuje się w smaku z delikatnym kokosowym kremem na górze. Gwarantuję, że muffiny znikną szybko.

Składniki

  • 170g masła (w porcjach 120g i 50g)
  • 120g cukru
  • 1 jajko
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 250g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 150g gorzkiej czekolady (w porcjach 75g i 75g)
  • krem:
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • 60g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50g wiórek kokosowych

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C.

  2. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, dodać jajko i jogurt naturalny.

    W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać suche składniki do masy jogurtowej i wymieszać.

  3. W kąpieli wodnej roztopić masło i 75g czekolady. Dodać masę czekoladową do ciasta i wymieszać.

  4. Drugą porcję czekolady posiekać na drobne kawałki i delikatnie wymieszać z ciastem.
    Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec przez ok. 25 minut.
    Do pojemnika od blendera wlać mleko kokosowe, serek mascarpone, wiórki kokosowe i cukier puder. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
    Po upieczeniu muffiny schłodzić, posmarować kremem kokosowym i posypać wiórkami.

Komentarze do przepisu (2)

rosse 06 listopada 2013
Zapewne znikają w mgnieniu oka,muszą być pyszne:)
tunaCooking 10 listopada 2013
Przterwały jeden dzień z tego co pamiętam.
Składniki
  • 170g masła (w porcjach 120g i 50g)
  • 120g cukru
  • 1 jajko
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 250g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 150g gorzkiej czekolady (w porcjach 75g i 75g)
  • krem:
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • 60g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50g wiórek kokosowych
Składniki