Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowe muffinki z mandarynkami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena sztuki ok. 0,90 zł.
W jednym naczyniu mieszamy przesianą mąkę z cukrem, cynamonem, kakao, szczyptą soli i sodą oczyszczoną. W drugim łączymy maślankę z olejem oraz roztrzepanymi jajkami. z obu naczyń stopniowo łączymy ze sobą i krótko mieszamy, aby powstała grudkowata masa.
Mandarynki dzielimy na cząstki, dokładnie usuwamy białe żyłki. Owoce odkładamy na sitko, żeby odciekł z nich sok. Następnie dodajemy do ciasta i krótko mieszamy.
Foremki do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i napełniamy je prawie całe ciastem. Pieczemy ok. 25 minut w 180oC.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy górę ostudzonych muffinek. Ciepła czekolada przesiąknie do ciastka. Babeczki odstawiamy, żeby polewa dobrze zastygła.
Wartość odżywcza sztuki 210 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 19 g.Źródło: Rewia