Czekoladowe kruche ciasteczka

Czekoladowe kruche ciasteczka
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Szybkie, proste a jakże pyszne :) Idealny czekoladowy smak. Polecam robić z podwojonych składników bo znikają w mgnieniu oka.

Składniki

  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki kakao

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem następnie dodajemy obie mąki, kakao oraz jajko. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być wilgotne ale nie lepić się do ręki.

  2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie dzielimy na części i przekładamy na stolnice. Rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy dowolne kształty.

  3. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termobiegiem ok 10 min. W piecyku gazowym bez termoobiegu ok 15 min.

Komentarze do przepisu (3)

slodka 16 stycznia 2017
ale fajne:) nie trzeba proszku do pieczenia?
HabibiChi 18 stycznia 2017
Nie trzeba :) Są pyszne, chrupiące i kruche :)
slodka 26 stycznia 2017
super, na pewno wypróbuję:)
Składniki
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki kakao
Składniki