Czekoladowe cudo

Czekoladowe cudo
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: beata2
Bardzo pyszne ciasto.

Składniki

  • CIASTO
  • 4łyżki, mąki pszennej
  • 2łyżki, kakao
  • 1łyżeczka, proszku do pieczenia
  • 6łyżek, cukru
  • 6, jajek
  • MASA
  • 1, budyń waniliowy na 3/4 l mleka
  • 1/2, litra mleka
  • 1 /2, tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1., tabliczka mlecznej czekolady
  • kostka, masła
  • 6-10łyżek, cukru
  • Pianka
  • 1/2 l, smietany 30-proc.
  • 2op., smietan-fiksu
  • 10dag, wiórków kokosowych lub płatków migdalowych

Przygotowanie

  1. pieczemy biszkopt. białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z mąką i proszkiem. Dodajemy żółtka i kakao. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 30min. w temperaturze 180st C.

  2. przygotowujemy masę. gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.

  3. biszkopt przekrawamy na 2 czesci i przekladamy masą.

  4. ubijamy śmietane ze śmietan-fiksami i smarujemy wierzch placka. Wiórki lub płatki migdałowe prazymy na patelni az nabiora złocistego koloru, studzimy. Posypujemy wierzch placka.

Komentarze do przepisu (7)

irma 12 lutego 2010
To musi być naprawdę :czekoladowe cudo:, brzmi bardzo apetycznie i dodaje do ulubionych.
POMPOLINA 13 lutego 2010
dodaję do ulubionych. Aż ślinka cieknie:)))
Kiniusia100 15 lutego 2010
Cudne ciasto...napewno wypróbuję
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO
  • 4łyżki, mąki pszennej
  • 2łyżki, kakao
  • 1łyżeczka, proszku do pieczenia
  • 6łyżek, cukru
  • 6, jajek
  • MASA
  • 1, budyń waniliowy na 3/4 l mleka
  • 1/2, litra mleka
  • 1 /2, tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1., tabliczka mlecznej czekolady
  • kostka, masła
  • 6-10łyżek, cukru
  • Pianka
  • 1/2 l, smietany 30-proc.
  • 2op., smietan-fiksu
  • 10dag, wiórków kokosowych lub płatków migdalowych
Składniki