Czekoladowe ciasto ze śliwkami na maślance - bez miksera, w 15 minut

Czekoladowe ciasto ze śliwkami na maślance - bez miksera, w 15 minut
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kolejne szybkie ciasto czekoladowe z wykorzystaniem sezonowych owoców, czyli śliwek.

Składniki

  • Składniki suche:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 czubate łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 tabliczka czekolady (zetrzeć na tartce)
  • ...
  • Składniki mokre:
  • 1 szklanka maślanki
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 3 jajka L
  • ...
  • Dodatkowo:
  • 600g śliwek

Przygotowanie

  1. Składniki suche i składniki mokre mieszamy w osobnych miskach. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki.

  2. Składniki mokre przelewamy do suchych, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę (30x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy śliwki skórką do dołu.

  3. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.

Komentarze do przepisu (1)

SlodkoSlodka83 01 października 2018
Wspaniale wygląda :-)
Składniki
  • Składniki suche:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 czubate łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 tabliczka czekolady (zetrzeć na tartce)
  • ...
  • Składniki mokre:
  • 1 szklanka maślanki
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 3 jajka L
  • ...
  • Dodatkowo:
  • 600g śliwek
Składniki