Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady.

Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: babeczka35
Mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością kakao i czekolady, do tego rodzynki, które sprawiają, że ciasto jest wilgotne. Jak ktoś ma ochotę to ciasto można jeszcze udekorować roztopioną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem, ale jak dla mnie to takie ciasto jest w sam raz. Upieczcie na podwieczorek. Zapraszam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 kopiaste łyżki śmietany 18 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki rodzynek
  • 5 dag mlecznej czekolady

Przygotowanie

  1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę, śmietankę kremówkę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy rodzynki i czekoladę pokrojoną w małą kostkę. Dokładnie mieszamy.

  2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 21 cm ( ciasto jest dość gęste i takie ma być ). Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem. Upieczone dokładnie studzimy i dowolnie kroimy.

  3. Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm.
    Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.

Komentarze do przepisu (4)

mona83 30 kwietnia 2018
Pyszne i kolejne ładne zdjęcie.
babeczka35 30 kwietnia 2018
Dziękuję :)
catha 30 kwietnia 2018
Niektórzy mają talent i do pieczenia i do fotografowania. Pięknie i smacznie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 kopiaste łyżki śmietany 18 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki rodzynek
  • 5 dag mlecznej czekolady
Składniki