Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, wilgotne z rodzynkami i kawałkami czekolady ciasto.
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4797
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 940
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 227
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4797
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 940
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 227
Składniki
Ciasto: Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Do ubijanej piany dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku. Cały czas miksujemy do połączenia się składników. Zakańczamy miksowanie, dalej będziemy mieszać ciasto patką. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną ze składnikami, dokładnie, powoli mieszamy. Po dodaniu mąki wlewamy rozpuszczone chłodne masło i olej, cały czas mieszamy do jednolitej masy ciasta. Na koniec dodajemy rodzynki i pokruszoną czekoladę, lekko mieszamy całość. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 28 x 23 cm (najlepiej w dużej keksówce) i pieczemy bez termoobiegu na grzałkach góra/dół, w temperaturze 160 stopni Celsjusza 70 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu możemy polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub według swojego upodobania.
Polewa: Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzone ciasto. Smacznego !!!