Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W pierwszej wersji miało to być ciasto pokrojonymi gruszkami ale pomyślałam, że nie zaszkodzi lekko zaszaleć i zapiekłam w cieście całe gruszki. Ciacho prezentuje się fajnie i super smakuje. Proste a jakie efektowne.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 484
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1316
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 353
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 484
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1316
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 353
Składniki
Gruszki umyć, obrać i delikatnie usunąć gniazda nasienne zostawiając ogonki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z obydwoma cukrami. Następnie na najmniejszych obrotach miksując dodawać po jednym żółtku. Teraz resztę czynności wykonywać cały czas na najniższych obrotach. Mąkę przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Następnie wlać olej i wymieszać ciasto.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą ( ja użyłam tortownicy z silikonowym bokiem więc posmarowałam tylko dno ). Ciasto wylać do przygotowanej formy, na środek wcisnąć jedną gruszkę i resztę wcisnąć koliście dookoła środkowej zostawiając odstępy. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.