Czekoladowe ciasto z czereśniami

Czekoladowe ciasto z czereśniami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: aaasikkk
Złapała mnie ostatnio ogromna "chcica" na coś słodkiego :) Moja "chcica" jest mocno wybredna i nie zadowala się niestety byle czym. Często ma dokładnie sprecyzowane wymagania i ani rusz zapchać ją czymś innym. Tym razem musiało to być koniecznie domowe ciasto owocowe! Złapałam się więc za mój sztandarowy przepis na ciacho na nagłe potrzeby :)

Składniki

  • 3 jaja (całe) - duże
  • szczypta soli
  • 9 łyżek cukru
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • ½ kostki margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojow
  • 8 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao - gorzkiego
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g wypestkowanych czereśni - z reguły daję więcej owoców, nawet do 400g, ale akurat były braki w lodówce
  • płatki migdałowe - do posypania

Przygotowanie

  1. Składniki są na małą tortownicę o średnicy 18 cm.

    Przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. A co najważniejsze, nigdy się nie znudzi, bo wystarczy pożonglować owocami i dodatkami, aby otrzymać przepyszne, różnorodne warianty ciasta!

  2. Zmiksować w dużej misce całe jaja ze szczyptą soli i cukrem - cukier dodawać stopniowo. Dołożyć pokrojoną w kawałki margarynę i po trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.

    Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste.

    Na wierzch wyłożyć przekrojone na połówki i wypestkowane czereśnie. Owoce lekko wcisnąć w ciasto.

  3. Piec w temp. 180C ok. 50 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać ciasto płatkami migdałowymi.

    Im mniejsza tortownica, tym wyższe ciasto i wydłużony czas pieczenia. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony, to ciasto gotowe!

    Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do lekkiego przestudzenia na 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do zupełnego wystudzenia jeszcze w tortownicy.

Komentarze do przepisu (7)

GREGORHSPEED 24 sierpnia 2015
Pyszne <3 soczyste <3
Futka 25 sierpnia 2015
Niebo dla podniebienia! :)
MEGI110278 25 sierpnia 2015
Rewelacja
Robię takie samo w różnym wydaniu... wrzucam owoce jakie akurat mam pod ręką ;-)
Polecam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 jaja (całe) - duże
  • szczypta soli
  • 9 łyżek cukru
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • ½ kostki margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojow
  • 8 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao - gorzkiego
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g wypestkowanych czereśni - z reguły daję więcej owoców, nawet do 400g, ale akurat były braki w lodówce
  • płatki migdałowe - do posypania
Składniki