Czekoladowe ciasto z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Renata9
Ciasto, które smakuje wybornie. Smak cukinii w ogóle nie jest wyczuwalny.

Składniki

  • Masło miękkie 60 g
  • Olej z pestek winogron 1/4 szklanki
  • Cukier muscovado 125 g
  • Cukier waniliowy 1/2 torebki
  • Proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • Sól
  • Jajko 1 sztuka
  • śmietana 12% 1/4 szklanki
  • Mąka pszenna 150 g
  • Kakao 30 g
  • Kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • Gorzka czekolada 30 g
  • Cukinia 1 szklanka
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • Cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie

  1. Masło miksujemy na jasną puszystą masę

  2. Dodajemy olej i nadal miksujemy.

  3. Dodajemy cukier muscovado i miksujemy.

  4. Należy dobrze wszystko razem zmiksować.

  5. Następnie dodajemy cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, cały czas miksując.

  6. Kolejno dodajemy całe jajko.

  7. Dodajemy mąkę pszenną.

  8. Dodajemy śmietanę.

  9. Dodajemy kakao.

  10. Dodajemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i miksujemy.

  11. Potem dodajemy gorzką czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki i tym razem mieszamy już łyżką.

  12. Następnie do ciasta dodajemy cukinię startą na tarce o grubych oczkach i odciśniętą z nadmiaru soku i ponownie dokładnie mieszamy łyżką.

  13. Przekładamy do formy, u mnie silikonowa.

  14. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i pieczemy przez około 45 minut.

  15. Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone.

  16. Wyciągamy z formy silikonowej i czekamy, aż ostygnie.

  17. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

  18. Smacznego !!!

Składniki
  • Masło miękkie 60 g
  • Olej z pestek winogron 1/4 szklanki
  • Cukier muscovado 125 g
  • Cukier waniliowy 1/2 torebki
  • Proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • Sól
  • Jajko 1 sztuka
  • śmietana 12% 1/4 szklanki
  • Mąka pszenna 150 g
  • Kakao 30 g
  • Kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • Gorzka czekolada 30 g
  • Cukinia 1 szklanka
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • Cukier puder do oprószenia ciasta
Składniki