Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, rozpływające się w ustach, delikatne i mocno czekoladowe ciasto nemesis, które smakuje jak najlepsze trufle czekoladowe. Idealne dla czekoladoholików! Kto raz go skosztuje, będzie prosił o więcej. Koniecznie przetestujcie ten przepis na idealne czekoladowe ciasto nemesis.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Posiekaj czekoladę. Do małego garnka wlej wodę oraz dodaj około 65 g cukru pudru. Podgrzewaj, cały czas mieszając do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści.
Do garnka z wodą i cukrem dodaj posiekaną czekoladę oraz masło i podgrzewaj jeszcze przez chwilę, mieszając, do czasu, w którym masa będzie gotowa - stanie się wtedy błyszcząca i gładka.
Ubij białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodawaj pozostałą część cukru pudru, dalej miksując. Cukier dodawaj łyżka po łyżce. Następnie dodaj sok z cytryny i żółtka, ponownie zmiksuj.
Bardzo delikatnie połącz masę z jajkami z masą czekoladową. Wymieszaj dokładnie szpatułką.
Przygotuj dwie tortownice: mniejszą i większą. Mniejszą o średnicy 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz zabezpiecz tortownicę folią aluminiową, żeby zapobiec przedostawaniu się wody do ciasta i przełóż do większej tortownicy.
Do mniejszej tortownicy przełóż ciasto. Do większej wlej gorącą wodę do połowy wysokości małej tortownicy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Upieczone ciasto będzie sprężyste i ścięte. Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź, na noc wsadź do lodówki.