Czekoladowe ciasto na oleju z truskawkami

Przepis dnia 2016-07-05
Czekoladowe ciasto na oleju z truskawkami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Anka1803
ezon truskawkowy powoli dobiega końca dlatego też warto sięgnąć po ten przepis. Ciasto dzięki dodatkowi oleju pozostaje długo miękkie i puszyste, a do jego przygotowania wystarczy nam tylko miska, mikser, sitko i odrobina chęci. Jeżeli nie macie truskawek to oczywiście, możecie je zrobić z innymi sezonowymi owocami (tutaj proponuję wiśnie, borówki, maliny). Smacznego ;)

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/4 drobnego cukru
  • truskawki

Przygotowanie

  1. Jajka wybić do miski i ucierać je z cukrem do czasu, aż będzie on niewyczuwalny.

  2. Następnie stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając- ciasto zrobi się dość gęste ale tak ma być. Cały czas miksując powoli wlewamy olej.

  3. a sam koniec dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao- mieszamy do połączenia się składników.

  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W między czasie piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę, wyrównujemy, wykładamy wymyte i osuszone truskawki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka.

Komentarze do przepisu (1)

izek 30 czerwca 2016
Pycha <3
Składniki
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/4 drobnego cukru
  • truskawki
Składniki