Czekoladowe ciasto na mące razowej

Czekoladowe ciasto na mące razowej
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Ciasto na mące razowej, którego smak bardzo mnie zaskoczył, bo użycie mąki razowej jest prawie niewyczuwalne. Jest wilgotne, mięciutkie i długo zachowuje świeżość.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 80g ciemnej czekolady
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szklanka brązowego cukru
  • 60g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • Na polewę:
  • tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
  • 40g masła

Przygotowanie

  1. Ciasto: w jedne misce łączymy: mąkę, sól, sodę oraz kakao. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia (ale nie może stwardnieć). Mikserem ucieramy masło, stopniowo dodajemy cukier, następnie jajka. Wlewamy ekstrakt z wanilii i roztopioną czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Następnie na przemian dodajemy połączone wcześniej suche składniki i śmietanę, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wlewamy wrzącą wodę i mieszamy (ciasto stanie się rzadkie). Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ciasto wlewamy na wyłożoną papierem tortownicę, pieczemy około 30-40 minut, pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Po upieczeniu ciasto studzimy.

  2. Polewa: masło roztapiamy w rondelku na wolnym ogniu, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się roztopi i połączy z masłem w gładką polewę. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

  3. Zamiast polewy można użyć cukru pudru i obsypać ciasto.

Komentarze do przepisu (23)

Gabriela1611 15 sierpnia 2011
Wygląda bosko! Aż mi ślinka poleciała. Już bym posmakowała tego ciasta. :)
Gabriela1611 15 sierpnia 2011
Wygląda bosko! Aż mi ślinka poleciała. Natychmiast zjadłabym ten kawałek :)
nowalijka 16 sierpnia 2011
Wygląda wyśmienicie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na ciasto:
  • 80g ciemnej czekolady
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szklanka brązowego cukru
  • 60g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • Na polewę:
  • tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
  • 40g masła
Składniki