Czekoladowe ciasto gryczane z gruszkami

Czekoladowe ciasto gryczane z gruszkami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Bezglutenowe ciasto z mąki gryczanej z soczystą gruszką. Miękkie i wilgotne, z dodatkiem kakao i cynamonu. Uczta dla podniebienia zapewniam!

Składniki

  • 200 g mąki gryczanej
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru/słodzika
  • +cukier puder na wierzch (u mnie zmielony słodzik)

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Gruszki kroimy w drobną kostkę i mieszamy w cynamonie, odstawiamy.

  2. Miękkie masło z cukrem/słodzikiem ucieramy do powstania puszystej i jasnej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy na małych obrotach do połączenia składników.

  3. Wsypujemy gruszki, mieszamy łyżką i wlewamy masę do formy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.

    (Efekt jaśniejszego spodu, to sok puszczony przez gruszki, a nie niedopieczone ciasto.)

Składniki
  • 200 g mąki gryczanej
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru/słodzika
  • +cukier puder na wierzch (u mnie zmielony słodzik)
Składniki