Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pyszne ciasto na zbliżający się sezon truskawkowy przepis zaczerpnięty ze strony : http://www.mojewypieki.com/

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 130 g drobnego cukru
  • 20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 310 ml mleka (1 1/4 szklanki)
  • 100 g czekolady gorzkiej, drobniutko posiekanej
  • 100 g czekolady mlecznej, drobniutko posiekanej
  • ok. 800 g przepołowionych truskawek
  • Czekoladowa kruszonka:
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego
  • 150 g zwykłego białego cukru
  • 3 łyżki cukru demerara (cukier trzcinowy)
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Do większego naczynia przesiać mąkę, kakao i sól. Dodać cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn).

  2. Dla początkujących podaję jak powinno się zrobi rozczyn.

    Przykładowy rozczyn:

    25 g drożdży świeżych
    1 łyżka cukru
    1/4 szklanki letniego mleka
    3 łyżki mąki pszennej.

    Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.

    Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.

    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

    Składniki do rozczynu odejmujemy z przepisu na wybrane przez Was ciasto drożdżowe. Jeśli w przepisie nie ma mleka, stosujemy w zamian wodę. Rodzaj użytej mąki również zależy od mąki, jaką mamy w wybranym przepisie, nie musi być to mąka pszenna. Ilość drożdży użyta do przygotowania rozczynu (powyżej) jest przykładowa - należy użyć ilość drożdży, jaka zawarta jest w wybranym przez Was przepisie

  3. Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować; najlepiej wyrabiać ciasto mikserem z hakiem). Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodać do niego posiekane drobno obie czekolady. Uformować z ciasta kulę (jeśli się da, ciasto jest dość rzadkie), oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 60 - 90 minut).

  4. Formę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, lekko podsypując mąką i wyłożyć na dno formy. Na ciasto wyłożyć truskawki, rozcięciami ku górze. Odstawić do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posypać kruszonką.

  5. Wszystkie składniki kruszonki umieścić w naczyniu. Wyrobić między palcami na kruszonkę. W razie konieczności dodać 1 - 2 łyżki mąki pszennej.

  6. Piec w temperaturze 180ºC przez minimum 40 minut, do godziny (do tzw. suchego patyczka).

Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 130 g drobnego cukru
  • 20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 310 ml mleka (1 1/4 szklanki)
  • 100 g czekolady gorzkiej, drobniutko posiekanej
  • 100 g czekolady mlecznej, drobniutko posiekanej
  • ok. 800 g przepołowionych truskawek
  • Czekoladowa kruszonka:
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego
  • 150 g zwykłego białego cukru
  • 3 łyżki cukru demerara (cukier trzcinowy)
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
Składniki