Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowe babki"
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 934
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 934
Składniki
Do rondelka z grubym dnem włóż masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj, aż się roztopią. Zdejmij z ognia, dodaj kakao, wymieszaj. Masę ostudź.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonu oraz sodą. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając, dodaj olejek waniliowy. Mieszaj, aż wszystkie się połączą.
Do masy jajecznej wlej rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę z masłem. Mieszaj energicznie drewnianą łyżką.
Do płynnej masy wsyp 1/3 mąki z dodatkami, wymieszaj. Wlej śmietanę (18 proc.). Dodaj resztę mąki i wymieszaj całość do połączenia składników.
Ciasto przełóż do wyłożonych pergaminem (lub natłuszczonych i posypanych mąką) foremek na babeczki. Piecz 20-21 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Dowolnie udekoruj, np. startą skórką pomarańczową.
Posiekaną cze koladę włóż do miseczki i umieść w mikrofali. Nastaw na minutę na średnią moc. Wyjmij, przemieszaj. Wstaw na 20 sek. Powtarzaj czynność, aż do rozpuszczenia czekolady.Źródło: Świat kobiety