Czekoladowa tarta z "żelem" porzeczkowym

Czekoladowa tarta z żelem porzeczkowym
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Helcia86
Pychotka z mrożonymi owocami.

Składniki

  • mrożone czerwone porzeczki ( czarne porzeczki, wiśnie lub truskawki- wg. upodobań)
  • kisiel ( ulubiony )
  • gorzka czekolada 200-250 g
  • śmietana 30 % 200 g
  • masło
  • mąka 2 szkl.
  • jajko 1
  • cukier

Przygotowanie

  1. Z mąki, połowy masła, jajka i cukru robimy kruche ciasto. ( nie napisałam ile dodać cukru ponieważ to zależy od indywidualnego smaku ).

    Ciasto odstawić na 30 min do lodówki następnie upiec.

  2. Mrożone owoce zagotować, dodać kisiel ( chociaż muszą być kwaśne to jednak należy dodać trochę cukru aby nie były zbyt kwaśne ).

  3. Czekoladę z 2 łyżkami masła rozpuścić w rondelku, dodać śmietanę, chwilkę pogotować

    * napisałam 200-250 g czekolady - to zależy od czekolady, jeśli ma dużo % kakao wystarczy 200 g na taką ilość śmietany.

  4. Na upieczone i ciepłe ciasto wyłożyć "żel" owocowy ( jest dość gęsty więc lepiej się rozprowadza na ciepłym cieście) zalać musem czekoladowym, schłodzić w lodówce ( aż czekolada stężeje)

    I zajadać :)

Komentarze do przepisu (2)

Futka 17 września 2015
Świetna tarta. Prezentuje się niezwykle smakowicie :)
Helcia86 17 września 2015
Polecam wypróbować :)
Składniki
  • mrożone czerwone porzeczki ( czarne porzeczki, wiśnie lub truskawki- wg. upodobań)
  • kisiel ( ulubiony )
  • gorzka czekolada 200-250 g
  • śmietana 30 % 200 g
  • masło
  • mąka 2 szkl.
  • jajko 1
  • cukier
Składniki