Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi

Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Szaffranka
Kruche ciasto z nadzieniem z mleka w proszku i kakao. Pychota!

Składniki

  • Ciasto : 250 g mąki, 125 g margaryny, 1 jajko, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, 2 łyżki zimnej wody
  • Nadzienie: 150 g margaryny, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 4 łyżki wody, 1,5 szklanki mleka w proszku
  • Dekoracja: garść orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysyp mąkę i cukier, dodaj posiekaną margarynę, jajko, wodę i sól. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie się kleić. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy i posypujemy odrobiną mąki. Przekładamy ciasto do formy na tartę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15-20 min. do złotego koloru. Wyciągamy blachę z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  2. W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem, wodą i kakao. Gdy lekko przestygnie wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na upieczony spód wylewamy ciepłą masę. Gdy masa będzie tężała dekorujemy orzechami laskowymi.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 17 listopada 2019
Pyszności! W dodatku z orzechami laskowymi...dla mnie to już poezja :)
SprytnaChochla 18 listopada 2019
Pięknie się prezentuje!
AnetaJR 26 listopada 2019
Pychotka :)
Składniki
  • Ciasto : 250 g mąki, 125 g margaryny, 1 jajko, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, 2 łyżki zimnej wody
  • Nadzienie: 150 g margaryny, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 4 łyżki wody, 1,5 szklanki mleka w proszku
  • Dekoracja: garść orzechów laskowych
Składniki