Czekoladowa beza

Czekoladowa  beza
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Tradycyjna beza z bitą śmietaną jest dla mnie zdecydowanie za słodka. Natomiast ta, z dodatkiem czekolady i kremem kawowym- jest przepyszna. Polecam.

Składniki

  • 5-6 białek (zawsze ważymy białka)
  • tyle samo (wagowo) cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pigwy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do polania bezy
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji
  • Krem kawowy:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • ewentualnie 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka wrzącej wody

Przygotowanie


  1. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem.

    Zważone białka w temperaturze pokojowej przelewamy do misy miksera i ubijamy aż masa zmieni kolor na biały i lekko zgęstnieje.
    Dodajemy szczyptę soli a następnie po łyżce cukru.
    Ubijamy około 10 -12 minut aż piana roztarta między palcami nie będzie miała wyczuwalnych grudek cukru.
    Wlewamy sok cytryny lub pigwy i jeszcze minutę ubijamy.
    Wyłączamy mikser, dodajemy mąkę ziemniaczaną i łyżką dokładnie mieszamy całość.
    Na blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Obrysowujemy kształt koła o średnicy 20 cm i wykładamy pianę, formując szpatułką w miarę wysoki kopiec.
    W środku robimy otwór , w który po upieczeniu włożymy krem kawowy.
    Całą bezę cieniutkim strumieniem polewamy roztopioną czekoladą.
    Patyczkiem do szaszłyków- robimy wzory tzw "esy-floresy"
    Wkładamy bezę do piekarnika i od razu zmniejszamy temp do 100 stopni.
    Suszymy przez 2,5 godziny.
    Po tym czasie wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezę do ostygnięcia.


  2. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody i studzimy.
    Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru pudru.
    Na końcu dodajemy ostudzoną kawę. Mieszamy.


    Jeżeli chcemy by nasza beza postała dzień lub dwa, dodajmy do ubitej śmietany 1 łyżeczkę żelatyny rozmieszanej w łyżce gorącej wody.
    Całość udekorujmy startą , gorzką czekoladą.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 14 listopada 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • 5-6 białek (zawsze ważymy białka)
  • tyle samo (wagowo) cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pigwy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do polania bezy
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji
  • Krem kawowy:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • ewentualnie 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka wrzącej wody
Składniki