Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowa babka drożdżowa to pyszna i smaczna odskocznia od klasycznej babki drożdżowej. Równie dobrze smakuje z masłem co jej popularniejsza kuzynka. Choć dla mnie jeszcze nieodłącznym elementem dla tego typu babek jest kubek ciepłego kakao.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 335
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 172
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 57
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 335
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 172
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 57
Składniki
Rozczyn: Swierze drożdże mieszamy z dwoma łyżkami mąki oraz cukru. Dodajemy dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto: Mąkę, kakao, pozostał cukier, roztopione masło oraz ciepłe mleko łączymy ze sobą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 60-75 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Lukier: Cukier puder łączę z ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Polewam ciasto. Dekoruję skórką pomarańczową.
Zapraszam na mojego bloga!