Czekoladowa babka drożdżowa

Czekoladowa babka drożdżowa
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Czekoladowa babka drożdżowa to pyszna i smaczna odskocznia od klasycznej babki drożdżowej. Równie dobrze smakuje z masłem co jej popularniejsza kuzynka. Choć dla mnie jeszcze nieodłącznym elementem dla tego typu babek jest kubek ciepłego kakao.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Swierze drożdże mieszamy z dwoma łyżkami mąki oraz cukru. Dodajemy dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
    Ciasto: Mąkę, kakao, pozostał cukier, roztopione masło oraz ciepłe mleko łączymy ze sobą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 60-75 minut w ciepłe miejsce.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Lukier: Cukier puder łączę z ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Polewam ciasto. Dekoruję skórką pomarańczową.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Składniki
Składniki