Czarne muffinki z jeżynami

Czarne muffinki z jeżynami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Mega czekoladowe, mięciutkie i puszyste muffinki z jeżynami i kawałkami czekolady.

Składniki

  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Jajka - 2 szt
  • Maślanka - 1 szklanka
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Kakao czarne - 3 łyżki
  • Jeżyny - 1 szklanka
  • Gorzka czekolada - 1 tabliczka (100g)

Przygotowanie

  1. Czekoladę kroimy na kawałki - ja kroiłam każdą kostkę na 6 części.

    Mieszamy mokre składniki: jajka, maślankę i olej. Dodajemy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao. Dokładnie mieszamy. Dodajemy kawałki czekolady i jeszcze raz mieszamy.

    Blachę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej wylewamy 2 łyżki masy, układamy 2 jeżyny i lekko dociskamy.

  2. Dolewamy kolejne 2 łyżki ciasta i znów delikatnie wciskamy po 2 jeżyny.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy przez pół godziny w uchylonym piekarniku.

  3. Babeczki podajemy po dokładnym ostudzeniu.

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 22 sierpnia
Świetne czarnuszki :)
Jakie sliczne muffinki!
Składniki
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Jajka - 2 szt
  • Maślanka - 1 szklanka
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Kakao czarne - 3 łyżki
  • Jeżyny - 1 szklanka
  • Gorzka czekolada - 1 tabliczka (100g)
Składniki