Cytrynowy sernik na zimno z jeżynami

Cytrynowy sernik na zimno z jeżynami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Pani_Domu
Łatwy i szybki do zrobienia lekko cytrynowy sernik na bazie serka mascarpone i mleka skondensowanego. Świeże jeżyny dodają smaku i witamin.

Składniki

  • 200 g herbatników Digestive
  • 50 g stopionego masła
  • 400 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 300 g serka typu Philadelphia lub mascarpone
  • Sok z dwóch cytryn (około 60 g soku, u mnie wystarczyły niecałe dwie cytryny)
  • Jeżyny (ok 300 g)

Przygotowanie

  1. Herbatniki zmielić, wymieszać ze stopionym masłem, wyłożyć do tortownicy (średnica około 24 cm) i docisnąć łyżką lub spodem szklanki.

  2. Mleko, serek mascarpone i sok z cytryny zmiksować do zgęstnienia, wyłożyć na herbatniki, odstawić do lodówki na kilka godzin.

  3. Wierzch udekorować jeżynami w dowolny sposób, w prezentowanej wersji użyłam jeszcze czekoladowego pisaka oraz kawałków mango.

Składniki
  • 200 g herbatników Digestive
  • 50 g stopionego masła
  • 400 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 300 g serka typu Philadelphia lub mascarpone
  • Sok z dwóch cytryn (około 60 g soku, u mnie wystarczyły niecałe dwie cytryny)
  • Jeżyny (ok 300 g)
Składniki