Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrynowy piegusek"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 70
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 63
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 70
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 63
Składniki
ok. 50 minut
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dwie cytryny sparzyć, polewając wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Masło utrzeć na jasnokremową masę z cukrem pudrem. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Porcjami wsypywać sypkie (obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia). Dodać sok i skórkę z cytryn oraz mak. Całość dobrze wymieszać mikserem.
Dwie foremki keksowe wyłożyć pergaminem. Nałożyć do nich po połowie ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec przez 30 minut. Wystudzić.
Przygotować dekorację: sparzyć 1 cytrynę, polewając ją wrzątkiem, wytrzeć do sucha, pokroić w plasterki. Z cukru i 150 ml wody ugotować syrop.
Włożyć do niego plasterki cytryny, gotować je przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym. Utrzeć pałką na gładki lukier. Oblać nim ciasto. Udekorować plasterkami cytryny.Źródło: Życie na gorąco