Cytrynowe poduszeczki

Przepis dnia 2021-03-22
Cytrynowe poduszeczki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Małe, słodkie ciasteczka. Nie ma z nimi dużo pracy, a robią wrażenie. Polecam.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej 1szkl.=250 ml
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/4 szkl. kefiru (temperatura pokojowa)
  • 1/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru
  • 5 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • lukier: 1 szkl. cukru pudru + 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże. Wymieszać. Dodać cukier, kefir, jajko i ekstrakt cytrynowy. Zarobić ciasto. Od razu rozwałkować. Pokroić na paski o szerokości 2 cm. Następnie pokroić na kwadraciki.
    Ciasteczka układać na blaszce zaopatrzonej w papier do pieczenia. Zachować odstępy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 20 minut, aż ładnie się zrumienią.
    Po wystudzeniu wkładać partiami do miseczki z lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Wymieszać je lub smarować każde ciasto oddzielnie. Odkładać na papier do pieczenia, aby lukier zastygł.

Komentarze do przepisu (12)

fafiatko 03 marca
Wyglądają bosko! Bardzo dobry przepis!
KulinarnaChwila 04 marca
pyszotka:)
konhambos 04 marca
Cudowne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szkl. mąki pszennej 1szkl.=250 ml
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/4 szkl. kefiru (temperatura pokojowa)
  • 1/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru
  • 5 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • lukier: 1 szkl. cukru pudru + 3 łyżki soku z cytryny
Składniki