Cytrynowe ciasto z owocami

Cytrynowe ciasto z owocami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto na kruchym spodzie z owocami.Ciasto o smaku cytrynowym, bardzo pyszne.

Składniki

  • CIASTO:
  • -250 g. masła -250 g. serka mascarpone -100 g. cukru
  • -2 szklanki mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -otarta skórka z 1 cytryny
  • OWOCE:
  • -kilka jabłek -garść jeżyn i wiśni( u mnie mrożone)
  • MASA CYTRYNOWO-WIŚNIOWA:
  • -5 jajek -100 g. cukru -250 ml. śmietany 18 %
  • -250 ml. śmietanki 30 % -2 budynie wiśniowe -sok z 1 cytryny
  • PIANKA CYTRYNOWA:
  • -2 galaretki cytrynowe -500 ml. wody
  • -500 ml. śmietanki 30 % -2 łyżki cukru pudru -2 śmietan-fix
  • ESY-FLORESY:-1/2 czekolady gorzkiej

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować miękkie masło z serkiem i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, zmiksować. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zmiksować.Rozsmarować na blaszkę 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. owoce-Jabłka obrać pokroić na cząstki i rozrzucić na cieście. Jeżyny i wiśnie również rozrzucić na cieście

  3. masa-Jajka zmiksować z cukrem, potem śmietanami.Przesiać budynie, dodać sok i ponownie zmiksować. Wylać na owoce.

  4. Piec ok. 1 godz. w 175 *. Pod koniec pieczenia można ciasto przykryć papierem do pieczenia.

  5. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dolewać po trochu galaretki i zmiksować. Wylać na zimne ciasto i schłodzić.
    Roztopioną czekoladą, polać ciasto w esy-floresy.

Składniki
  • CIASTO:
  • -250 g. masła -250 g. serka mascarpone -100 g. cukru
  • -2 szklanki mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -otarta skórka z 1 cytryny
  • OWOCE:
  • -kilka jabłek -garść jeżyn i wiśni( u mnie mrożone)
  • MASA CYTRYNOWO-WIŚNIOWA:
  • -5 jajek -100 g. cukru -250 ml. śmietany 18 %
  • -250 ml. śmietanki 30 % -2 budynie wiśniowe -sok z 1 cytryny
  • PIANKA CYTRYNOWA:
  • -2 galaretki cytrynowe -500 ml. wody
  • -500 ml. śmietanki 30 % -2 łyżki cukru pudru -2 śmietan-fix
  • ESY-FLORESY:-1/2 czekolady gorzkiej
Składniki