Cytrynowe ciasto z kremem z serka mascarpone i z kiwi

Przepis dnia 2014-03-28
Cytrynowe ciasto z kremem z serka mascarpone i z kiwi
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
soczyste, orzeźwiające, wiosenne ciasto :-) polecam

Składniki

  • Ciasto cytrynowe:
  • mąka 33 dag
  • proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki
  • masło 30 dag
  • cukier 22 dag
  • jajko 3 duże
  • cytryna 1,5
  • mleko 180 ml
  • barwnik zielony (opcjonalnie) odrobina
  • Krem:
  • serek mascarpone 25 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 250 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • śmietan-fix 1
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • dodatkowo kiwi dojrzałe 6 szt.

Przygotowanie

  1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, na przemian (w trzech turach) dodawać mąkę z proszkiem i mleko, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia się składników. Dodać barwnik i delikatnie wmieszać do ciasta.
    Ciasto przelać do blachy (22 x 27cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównać.
    Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

  2. Krem: Serek mascarpone i śmietanę kremówkę (oba składniki muszą być dobrze schłodzone) przełożyć do naczynia i ubić na lekko sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder, śmietan-fix i sok z cytryny.
    Wystudzone ciasto posmarować kremem. Schłodzić.
    Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi. Smacznego :-)

    P.S. Przepis wzorowany na blogu Moje wypieki

Komentarze do przepisu (9)

Ewaaa 23 marca 2014
to dopiero wiosenne ciacho, aż się mordka cieszy do niego :)
Konto usunięte 23 marca 2014
pysznie i wiosennie:)
gogusia 24 marca 2014
fajny kolorek bardzo wiosenny:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto cytrynowe:
  • mąka 33 dag
  • proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki
  • masło 30 dag
  • cukier 22 dag
  • jajko 3 duże
  • cytryna 1,5
  • mleko 180 ml
  • barwnik zielony (opcjonalnie) odrobina
  • Krem:
  • serek mascarpone 25 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 250 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • śmietan-fix 1
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • dodatkowo kiwi dojrzałe 6 szt.
Składniki