Cytrynowe ciasto z cukinii

Cytrynowe ciasto z cukinii
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
Kolejna słodka odsłona cukinii. Ciasto dzięki jej zawartości jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Polecam :-)

Składniki

  • mąka pszenna 3 szkl.
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • cukier 1 i 1/3 szkl.
  • jajko 3 duże
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • skórka starta z 1 dużej cytryny
  • olej 1 szkl.
  • cukinia starta ze skórką na tarce o średniej wielkości oczek 2 szkl. (ok. 40 dag)
  • Lukier:
  • cukier puder 6 łyżek
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce utrzeć trzepaczką jajka z cukrem. Następnie dodać olej, sok i skórkę z cytryny. Utrzeć do połączenia składników. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do połączenia składników. Dodać startą cukinię i jeszcze raz wszystko wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem keksówek. Piec w temp. 170 stopni ok. 70-80 min. do tzw. suchego patyczka. Gdyby zaczynało się przypiekać z wierzchu, to należy przykryć je folią aluminiową. Po przestudzeniu ciasto polać lukrem.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

Futka 27 września 2017
Wspaniałe i bardzo finezyjne połączanie :) Z przyjemnością wypróbuję :)
Nevermore 29 września 2017
Pyszne ciacho, ale też intrygują mnie te kasztany w tle ;)
GREGORHSPEED 29 września 2017
Super soczyste ciacho <3
Składniki
  • mąka pszenna 3 szkl.
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • cukier 1 i 1/3 szkl.
  • jajko 3 duże
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • skórka starta z 1 dużej cytryny
  • olej 1 szkl.
  • cukinia starta ze skórką na tarce o średniej wielkości oczek 2 szkl. (ok. 40 dag)
  • Lukier:
  • cukier puder 6 łyżek
  • sok z cytryny
Składniki