Cytrynowe ciasto z cukinią

Cytrynowe ciasto z cukinią
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dragonik7
Sezon na cukinię właśnie się rozkręca, warto wykorzystać ją nie tylko do dań wytrawnych i zimowych przetworów

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
  • Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej oraz sok z cytryny.

    Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. 2/3 mieszanki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy.

    Do pozostałej mąki dodajemy cukinię, mieszamy. Całość dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie, krótko mieszamy (najlepiej przy użyciu szpatułki).

  2. Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°, pieczemy ok 70 minut (do suchego patyczka).

    Ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie ciasto możemy wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

    Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ucieramy lukier. Gotowym polewamy zimne ciasto.

Komentarze do przepisu (1)

ErJot 18 lipca 2019
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są zdrowe. A że podane w formie ciasta to "drobny detal":) Tak więc... Czytaj całość »
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są zdrowe. A że podane w formie ciasta to "drobny detal":) Tak więc takie ciasto to nie grzech:) A ciasto prezentuje się bardzo apetycznie i kusząco:)
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
  • Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
Składniki