Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cytrynowa pokusa"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 76
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 659
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 73
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 76
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 659
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 73
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj miękką margarynę, wymieszaj palcami (powstanie ciasto sypkie jak kruszonka). Dodaj cukier i wymieszaj łyżką. Ciasto zawiń w folię, wstaw do lodówki na 30 min. Blachę o wymiarach 20-30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno blachy wylep dokładnie schłodzonym ciastem. Piecz w 180° C przez 10-15 minut.
W czasie pieczenia przygotuj krem. Cytryny wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem i osusz. Zetrzyj z nich skórkę, a następnie wyciśnij sok (zroluj je wcześniej na blacie, dzięki temu wyciśniesz więcej soku). Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier oraz roztrzepane jajka, wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę, skórkę i sok z cytryn. Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
Krem wylej na gorące ciasto. Blachę wstaw ponownie do piekarnika. Piecz ok. 25 minut aż masa się zetnie. Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 410 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie