Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mokra, aromatyczna babka do kawy i na drugie śniadanie.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 108
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 108
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj miękką margarynę, cukier i cukier puder (zostaw łyżeczkę na posypanie ciasta po upieczeniu).
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
Sparz cytrynę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach skórkę i wyciśnij sok.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
Utrzyj żółtka z margaryną i cukrem do białości. Ciągle ucierając dodaj sok i skórkę z cytryny oraz wódkę, następnie pianę z białek. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie, stopniowo dodaj mąkę.
Formę natrzyj margaryną, która została na papierze (opakowaniu) i podsyp bułką tartą. Następnie wlej ciasto, a jego wierzch posyp sezamem.
Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw babkę na 15 minut bez otwierania. Potem uchyl drzwiczki i poczekaj aż ciasto trochę przestygnie. Wyjmij babkę z formy i posyp pozostałym cukrem pudrem.