cytrynowa babka z borówkami

cytrynowa babka z borówkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
Połączenie cytrynowego ciasta z borówkami smakuje wybornie. Idealne na deser lub słodką przekąskę.

Składniki

  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - pół łyżeczki
  • maślanka - 3/4 szklanki
  • jajka - 2 szt
  • skórka otarta z cytryny - 2 łyżki
  • olej - pół szklanki
  • sok z połowy cytryny
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • borówki - 1 szklanka
  • SKŁADNIKI LUKRU:
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • cukier puder - 1 szklanka

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

  2. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodać maślankę, olej, jajka, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać mikserem do połączenia składników.

  3. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta delikatnie wmieszać borówki. Całość przełożyć do formy.

  4. Piec przez przez 60-70 minut (do suchego patyczka). Ciasto ostudzić na kratce.

  5. W małej misce wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Lukrem polać ostygnięte ciasto.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 24 stycznia
Super:)
Składniki
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - pół łyżeczki
  • maślanka - 3/4 szklanki
  • jajka - 2 szt
  • skórka otarta z cytryny - 2 łyżki
  • olej - pół szklanki
  • sok z połowy cytryny
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • borówki - 1 szklanka
  • SKŁADNIKI LUKRU:
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • cukier puder - 1 szklanka
Składniki