Cynamonowe ślimaczki

Cynamonowe ślimaczki
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: hanecznik
Są naprawde smaczne i wcale nie trudne do przygotowania,może czasochłonne ale jak każdy wyrób z ciasta drożdżowego :)Dzieci je uwielbiają!!!

Składniki

Przygotowanie

  1. Z mąki,jajka,drożdźy wody i jednej łyżki cukru zagniatamy ciasto.Cukier rozpuszczamy w wodzie przed dodaniem do mąki.Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 minut.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt,rozwałkowane smarujemy roztopionym masłem .Na całej powierzchni posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.Zwijamy w roladę i kroimy na porcje średnicy ok 2 cm.

  2. Układamy porcje na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bądź w foremce do muffinek,zachowując odstępy między sobą.Odkłądamy blachę w ciepłe miejsce na ok godzinę.

  3. Wyrośnięte ślimaki smarujemy z wierzchu pozostałą ilością masła i wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika 175 stopni na 10 -15 minut

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 01 lutego 2012
Ciekawe i proste i na pewno pyszne.dodaję do ulubionych - muszę upiec.Pozdrawiam
biancorossa 01 lutego 2012
Nie tylko dzieci je uwielbiają, a cynamon i masełko to cudowne acz kaloryczne połączenie:)
kaskasz83 01 lutego 2012
ja również dodaję do ulubionych bardzo smakowicie wyglądają
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki