Cynamonowe rogaliki z jabłkami

Cynamonowe rogaliki z jabłkami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: MojaBasia
Zapach pieczonego jabłka w połączeniu z cynamonem zamknięte w przepysznych drożdżowych rogalikach

Składniki

  • 40g drożdzy
  • jajko + dodatkowe żółtko
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 i ½ szklanki mąki Basi Wrocławskiej
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 400g jabłek
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Drożdże połącz z łyżką cukru. Dodaj ciepłego mleka i 4 łyżki mąki. Wszystkie składniki połącz ze sobą tak, aby powstała gładka masa. Tak przygotowane drożdże pozostaw do wyrośnięcia. W tym czasie obierz oraz wydryluj jabłka. Następnie pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni na łyżce masła. Do podsmażanych jabłek dodaj cukier puder wraz z cynamonem. Do wyrośniętych drożdży dodaj mąkę, 2 łyżki miękkiego masła, 4 łyżki wody oraz jajka połączone z cukrem brązowym. Zagniataj ciasto tak długo, aż przestanie być lepkie. Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrój duże trójkąty.

    Na wycięte trójkąty nanieś podsmażone jabłka, następnie zawijaj je od dłuższego boku w dół, tak aby powstał rogalik. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmaruj je rozkłóconym żółtkiem i posyp cukrem. Rogaliki wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz ok. 15 minut. Rogaliki będą gotowe gdy nabiorą złotego koloru.

Komentarze do przepisu (1)

embepe13 07 grudnia 2017
Wszystko fajne, tylko czemu te rogaliki takie proste? Jakby tak końcówki do siebie przybliżyć, zyskałyby na... Czytaj całość »
Wszystko fajne, tylko czemu te rogaliki takie proste? Jakby tak końcówki do siebie przybliżyć, zyskałyby na wyglądzie, bo w smaku - pyszne :)
Składniki
  • 40g drożdzy
  • jajko + dodatkowe żółtko
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 i ½ szklanki mąki Basi Wrocławskiej
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 400g jabłek
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Składniki