Cynamonowe mini tarty rustykalne ze śliwkami suszonymi i orzechami

Cynamonowe mini tarty rustykalne ze śliwkami suszonymi i orzechami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dokładnie za miesiąc o tej porze będziemy zasiadać do świątecznego stołu... czas szybko leci, więc powoli trzeba zacząć myśleć o świątecznych smakołykach. Moja propozycja... cynamonowe mini tarty rustykalne ze śliwkami suszonymi i orzechami włoskimi, wyszły genialne, no i ten zapach świąt unoszący się po domu :-) Poniżej przepis na 6 sztuk średnicy ok. 12 cm:

Składniki

  • Ciasto:
  • 130 g zimnego masła (pokroić na kawałki)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • Dodatkowo:
  • 150 g śliwek suszonych
  • 100 g orzechów włoskich (bez łupin)
  • 4 łyżki powideł śliwkowych

Przygotowanie

  1. Do miski lub na stolnicę wsypać przesianą mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jogurt, żółtka, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, następnie włożyć je do worka foliowego i odstawić do lodówki na około pół godziny.

  2. Orzechy podzielić na ćwiartki, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Zostawić namoczone na ok. godzinę. Następnie przelać przez sitko.

  3. Śliwki pokroić na połówki (jak są twardsze to też namoczyć, moje były mięciutkie). Przełożyć do miski, wsypać do nich orzechy i dodać powidła śliwkowe, całość wymieszać.

  4. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 6 części i rozwałkować je na koła. Każde koło nakłuć widelcem i na środku rozłożyć po łyżce masy śliwkowej. Brzegi ciasta zawinąć do środka, ale tak, żeby środek był odkryty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez 35 minut.

    Po wyjęciu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 25 listopada 2020
Super:)
SprytnaChochla 25 listopada 2020
Piękne!
KORAL 25 listopada 2020
Powtórzę pięknie.
Składniki
  • Ciasto:
  • 130 g zimnego masła (pokroić na kawałki)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • Dodatkowo:
  • 150 g śliwek suszonych
  • 100 g orzechów włoskich (bez łupin)
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
Składniki