Cynamonowe gwiazdki

Cynamonowe gwiazdki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszne niemieckie ciasteczka nazywane Zimtsterne. Moje ulubione ze wszystkich ciasteczek adwentowych.

Składniki

  • 2 duże jajka, z tego tylko białka
  • sól
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 125 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 125 g mielonych migdałów

Przygotowanie

  1. Białko, szczyptę soli, sok z cytryny ubić na pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. 3 łyżki piany odłożyć. Do reszty dosypać cukier waniliowy, cynamon, orzechy i migdały. Nakryć i odstawić na dwie godziny do lodówki.

  2. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 3/4 cm. Najlepiej użyć do tego woreczka do mrożonek, rozciętego na pół. Ciasto rozwałkujemy pomiędzy dwoma ściankami woreczka, najlepiej foremką zanurzoną w cukrze, wycinamy gwiazdki i kładziemy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. Do odłożonej piany dodajemy parę kropli wody, mieszamy i smarujemy nasze gwiazdki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni, na najniższym poziomie, około 15-18 minut. Razem z papierem do pieczenia wyjąć z piekarnika, ochłodzić. Można posypać cynamonem.

  4. Ciasto można pociąć nożem na kwadraciki, zamiast gwiazdek..

Składniki
  • 2 duże jajka, z tego tylko białka
  • sól
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 125 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 125 g mielonych migdałów
Składniki