Cynamonowe gniazdka

Cynamonowe gniazdka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Cynamonowe gniazdka to pączki z ciasta parzonego, które zrobiłam z dodatkiem cynamonu dla smaku i zapachu, stąd nazwa. Takie pączki można też nazwać pączkami wiedeńskimi, pączkami hiszpańskimi czy pączkami z dziurką.

Składniki

  • 125ml wody
  • 40g masła
  • 0,5szkl. mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 małe jajka
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia
  • Lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Wodę wlałam do rondelka. Dodałam szczyptę soli masło. Wszystko podgrzewałam do rozpuszczenia się masła. Mąkę tortową przesiałam i wsypałam ją jednym rzutem do gorącej wody z masłem. Wszystko mieszałam dość energicznie, aż powstało gładkie ciasto odchodzące od ścianek garnka. Ciasto zdjęłam z gazu i odstawiłam do wystygnięcia. Do wystudzonego ciasta wbiłam jajko i zmiksowałam na jednolitą konsystencję. Wbiłam drugie jajko i znów zmiksowałam na jednolitą, gładką konsystencję. Pod koniec miksowania dodałam szczyptę cynamonu. Ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Ciasto wyciskałam z rękawa na papier do pieczenia tworząc nieduże okręgi. Można robić pojedyncze lub podwójne, żeby pączki były grubsze. Papier z pączkami porozcinałam na kwadraty, na których były wyciśnięte pączki. W szerokim garnku rozgrzałam olej i włożyłam porcję pączków razem z papierem, tak aby papier był na górze pączka. Pączki smażyłam na rumiano, ściągałam papier i przewracałam na drugą stronę. Usmażone pączki wykładałam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi. Gdy pączki wystygły, przygotowałam cukier puder. Z ok. połowy dużej cytryny wycisnęłam sok i utarłam go z kilkoma łyżkami cukru pudru. Lukrem polałam gniazdka i odstawiłam żeby lukier stężał.

Składniki
  • 125ml wody
  • 40g masła
  • 0,5szkl. mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 małe jajka
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia
  • Lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder
Składniki