Cynamonowe bułeczki z rodzynkami

Cynamonowe bułeczki z rodzynkami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mari
pyszne z kubkiem ciepłego mleka

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścic w ciepłym mleku, dodac po łyżce cukru i mąki. Zostawic żeby wyrosło. Masło stopic w rondelku, ostudzic. Mąkę przesiac, dodac cukier, wlac zaczyn z drożdży i mleka, wymieszac. Wyrabiac ciasto, dodając po jednym żółtku. Następnie wlac masło, dodac cukier waniliowy, rodzynki (wczesniej namoczyc), migdały. Wyrabiac aż będzie odchodziło od dłoni. Nakryc ściereczką, zostawic jakieś 45 minut do wyrośnięcia. Ja drożdżom pomagam "pracowac" poprzez umieszczenie miski z ciastem w ciepłej kąpieli wodnej. Kiedy wyrośnie, formowac bułeczki i układac na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wierzch posmarowac roztrzepanym żółtkiem lub wodą. Piec 40 minut w temp. 160 stopni.

  2. Przepis ze starego "Poradnika Domowego".

Komentarze do przepisu (2)

mari 05 marca 2010
aaaaaaaaa.... jaka gapa ze mnie!!!! Wtedy kiedy cukier waniliowy, rodzynki i migdały. Przepraszam za niedopisanie.
wiola1100 05 marca 2010
napewno są pyszniutkie
Składniki
Składniki