Cynamonowe bułeczki z dynia.

Cynamonowe bułeczki z dynia.
> > 6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Jeśli brakuje ci pomysłów na wykorzystanie dyni, to polecam przepis na pyszne bułeczki cynamonowe z dynią. Te drożdżowe ślimaczki są delikatne i puszyste o pięknym, słonecznym kolorze dyni.

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g maki pszennej
  • 100 g puree z dyni
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 80 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 30 g rozpuszczonego masła + 2 łyżki do wysmarowania ciasta i formy do pieczenia
  • Posypka:
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Pomada: 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietankowego serka, typu Philadelphia
  • 1 łyżka bardzo miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub pasty waniliowej
  • 1 – 2 łyżeczki mleka

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz masła, wrzucić do miski.

    Wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera na elastyczne ciasto, ciasto wyrabiać przez minimum 10 minut. Pod koniec wyrabiania, do ciasta dodać rozpuszczone, wystudzone masło i wyrabiać następne 5 minut lub do połączenia składników.

  2. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice podsypana mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości 0.5 cm.Ciasto, z wierzchu, posmarować rozpuszczonym masłem.

    Rozwałkowane ciasto posypać, na całej powierzchni, wymieszanym z cynamonem cukrem.
    Ciasto, z wierzchu, posmarować rozpuszczonym masłem.

    Rozwałkowane ciasto posypać, na całej powierzchni, wymieszanym z cynamonem cukrem.

  3. Następnie ciasto zwinąć w rulon, zaczynając od długiego brzegu. Patrz film. Brzegi ciasta dobrze zlepić.

    Rulon podzielić na 12, w miarę równych plastrów.

    Formę do pieczenia wysmarować rozpuszczonym masłem i ułożyć na niej bułeczki, przekrojoną stroną do góry.

    Bułeczki przykryć ściereczka i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  4. Wyrośnięte bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 15 – 20 minut.

  5. Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i wystudzić.

    W miseczce wymieszać składniki na pomade.

    Wystudzone bulki posmarować pomadą.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 29 września 2021
Polewa wygląda jak z Cinnabon ;)
Składniki
  • Ciasto:
  • 300 g maki pszennej
  • 100 g puree z dyni
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 80 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 30 g rozpuszczonego masła + 2 łyżki do wysmarowania ciasta i formy do pieczenia
  • Posypka:
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Pomada: 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietankowego serka, typu Philadelphia
  • 1 łyżka bardzo miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub pasty waniliowej
  • 1 – 2 łyżeczki mleka
Składniki