Cynamonowe brownie

Cynamonowe brownie
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na intensywnie czekoladowe, wilgotne i smakowite ciasto brownie z cynamonową nutą. Każdy kawałek tego ciasta rozpieści nasze kubki smakowe niesamowitym smakiem czekolady i aromatem cynamonu. Przepis w mniej klasycznej wersji, ale ta kombinacja smakuje mi najbardziej :)

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki
  • 2 spore łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Kawałki masła i gorzkiej czekolady przekładamy do metalowej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy olej, mieszamy dla dobrego połączenia składników i studzimy zawartość.

  2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier trzcinowy, szczyptę soli i za pomocą miksera łączymy składniki.

  3. Do ubitych jajek i cukru dodajemy ostudzone masło, olej oraz czekoladę i ponownie miksujemy.

    Na koniec do powstałej masy przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, cynamon i dokładnie mieszamy.

  4. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

  5. Ciasto po upieczeniu studzimy i dajemy mu chwilę "odpocząć".

    Po całkowitym ostudzeniu możemy pokroić nasze cynamonowe brownie z wilgotnym wnętrzem i kruchym wierzchem.

    * wierzch ciasta może popękać, ale jest to normalne przy pieczeniu brownie

  6. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (4)

Ewus71 31 lipca 2015
Przepyszne ciasto, uwielbiam takie z cynamonem ciekawy przepis ,masło ,czekolada
mniam ...
Futka 01 sierpnia 2015
Dziękuję Ewuś :D
BEATA1978 01 sierpnia 2015
Bardzo apetyczne ciacho :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki
  • 2 spore łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
Składniki